Navigation
Hälsopraktiken Yaga J. Sosnowska
Traditionell kinesisk medicin, kropps- och öronakupunktur
se pl fr

Yaga har mångårig erfarenhet av traditionell kinesisk medicin. Häribland återfinns akupunkturen. 

Akupunktur hjälper till att bota och lindra bland annat kroniska tillstånd såsom matsmältningsproblem, kvinnorelaterade sjukdomar och stressrelaterade åkommor. Vid den första kontakten med patienten gör hon en detaljerad anamnes som gör det möjligt att ställa en första diagnos och sedermera välja den mest adekvata behandlingen i samråd med patienten. 

Akupunkturen kommer in på bredfront som komplement till den västerländska skolmedicinen. Landstingen tillåter till exempel akupunkturbehandling vid smärttillstånd, förlossning och astma. Man kan få akupunkturbehandlingar via Försäkringskassan i begränsad omfattning, däremot är traditionell kinesisk medicin en läkekonst med en rik palett av behandlingsmetoder. Alla dessa bottnar i samma principer och samma livsåskådning. 

De grundläggande teoretiska principerna vilar på en övertygelse om

  • en enighet mellan makrokosmos som omger oss och vårt inre mikrokosmos. Alla fenomen i naturen har en motsvarighet inom oss.
  • ett holistiskt synsätt som länkar samman fysiska, psykiska och andliga aspekter av människans existens.
  • osynlig vital kraft, Qi, som ligger till grund för allt liv. Denna kraft kan kännas och regleras via ett system av så kallade meridianer och akupunkturpunkter (biologiskt aktiva punkter).

Yaga erbjuder följande traditionella behandlingsformer:

Medicinska örter är en konst i sig och betraktas i Kina med stor aktning.  En bra och anpassad örtblandning är mycket potent och kräver en djup kunskap om läkande egenskaper. En del i denna kunskap rör även matens inverkan på vår allmänhälsa samt vid sjukdomstillstånd.

Akupunktur är i väst den mest välkända behandlingsformen och används ofta synonymt med traditionell kinesisk medicin. Här används extremt tunna metallnålar som sätts i biologiskt aktiva punkter under 20-30 minuter. Väl utfört kan akupunkturen bota eller lindra de flesta hälsoåkommor. Behandling av dessa punkter kan även göras i form av:

a) Öronakupunktur utvecklades av ett oväntat samarbete mellan öst- och västerländska läkare under femtiotalet. Denna form av akupunktur kräver inte något användande av nålar om så önskas.

b) Akupressur är en lindrigare form av akupunktur som lämpar sig för personer som är rädda för nålar, där man lägger tryck med händerna istället.

c) Laserbehandling av biologiskt aktiva punkter, som lämpar sig bäst för barn och för personer som är rädda för nålar.

Moksa är en form av glödande örter som används vid kyla-tillstånd, till exempel kalla extremiteter men även vid utmattningstillstånd.

Koppning i form av både kalla eller varma sugkoppar som skapar undertryck. Används i huvudsak vid andningsbesvär och smärtor orsakade av blodstagnation.

Qi gong är en form av psyko-fysiska övningar som syftar till att skapa harmoni och balans i kropp och själ.