Navigation
Hälsopraktiken Yaga J. Sosnowska
Klang, Tibetanska sjungande skålar
se pl fr

I den orientaliska kulturen har den rätta klangen alltid spelat en viktig roll i att kunna hjälpa människan att lägga alla bekymmer åt sidan, befria henne, om än bara för en stund, från envisa, negativa tankemönster och på detta sätt öppna vägen till hennes inre, sanna och fridfulla jag.  

Det är uppenbart att den traditionella harmoniserande och helande klangen aldrig har lämnats åt slumpen, den utarbetades in i allra minsta detalj. Och för att uppnå målet var det nödvändigt att ha instrument av högsta kvalitet.

I flera länder i Himalayaregionen kan man hitta skålar och gongar med mycket speciell klang. Av tradition utgör klangskålarna en del av den sakrala musiken. De utgör ett utmärkt exempel på dessa instrument som på en och samma gång är enkla men ändå sofistikerade i sin verkan. I vår kulturkrets motsvarar det kyrkklockor.

En ensemble av klangskålar väljs alltid ut enligt spelarens personliga preferenser. Samtidigt är det också viktigt att varje skål står i samklang med de andra, som i en musikalisk ensemble.

Vi blir dagligen utsatta för en ständig press av olika slags kaotiska vibrationer: trafikbuller, flygbuller, mobilsignaler, datorer, men även annan elektronisk utrustning. Allt som vibrerar runt omkring oss påverkar oss. Harmoniska klanger ger oss ro på djupet, vårt nervsystem får vila en stund.

Klangerna bidrar till

  • en livsviktig balans mellan aktivitet och vila,
  • att förstärka vår allmänna motståndskraft,
  • att skänka ren njutning och glädje.

Det finns även en form av klangmassage. När klangskålarna placeras på olika ställen på kroppen överförs deras svängningar till örat och kroppen på samma gång. Denna massage ger oss möjlighet att känna, rent fysiskt, i vår kropp, det som annars kan kallas för energi och kan varieras i det oändliga beroende på individuella behov.

Mer information kan hittas här 

"En egen variant på klangmassage som jag tillämpar är att kombinera vibrationerna från skålarna med akupunktur. Förutom den behagliga känslan förstärker detta effekten av nålarna"